Kiszivárgott: Magyarországot is érintő terve lenne Trumpnak, ha megválasztják

2024. május 05. 06:51

Az újrázni kívánó amerikai elnökjelöltnek igen határozottak az elképzelései.

2024. május 05. 06:51
Former U.S. President Donald Trump  Makes An Announcement At His Florida Home

Nyitókép: Joe Raedle / Getty Images

Jegyzet a cikkhez: A NATO jelenlegi elvárása szerint a szövetség tagjainak GDP-jük 2 százalékát kell védelmi kiadásokra fordítaniuk. Magyarország ezt a célkitűzést bőven el is érte tavaly, azonban a vonatkozó jelentés szerint a NATO 32 tagországa közül csupán 11 ország védelmi kiadásai érték el, vagy haladták meg az elvárt arányt. Ezek között volt Lengyelország (3,9 %), az Egyesült Államok (3,5 %),  Görögország (3 %), Magyarország (2,4 %), Finnország (2,4 %), Románia (2,4 %), Észtország (2,7%), de a 2 százalékos küszöb fölött van még ezen kívül Nagy-Britannia és Szlovákia is, míg Franciaország, a kontinens hagyományos vezető katonai ereje jelenleg 1,9 százalékot költ erre. Erről részletesebben itt írtunk.

Trump új javaslattal állt elő

A The Telegraph értesülései szerint Donald Trump azonban azt fontolgatja, hogy újraválasztása esetén arra kérje a NATO-tagországokat, hogy védelmi kiadásaikat saját GDP-jük 3 százalékára emeljék. A volt elnök úgy véli: az orosz és kínai fenyegetetések miatt a tagállamoknak nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk a szövetség kollektív védelméhez.

Trump szerint továbbá a számviteli szabályokat úgy kell megváltoztatni, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtásra fordított kiadásokat ne számítsák bele a célba – mivel ennek hiányában több ország nem érné el még a jelenlegi 2 százalékos célt sem.

Ebből pedig akár arra is lehet következtetni, hogy Trump szerint az Ukrajnának nyújtott kiadások nem a NATO-tagországok közvetlen védelmét szolgálják.

Ezt is ajánljuk a témában

Nincs megállás: még erősebb NATO-fegyverkezést sürget a lengyel elnök

Trump javaslata azonban nem újkeletű. A korábbi elnök erről már korábban is beszélt, azonban sajtóértesülések szerint véleményét a Andrzej Duda lengyel elnökkel való találkozója is megerősíthette. Hiszen mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek,

bár a lengyelek 2023-ban már így is kétszer annyit költött fegyverkezésre GDP arányosan, mint amennyit a NATO elvár a tagállamaitól, további NATO-fegyverkezést sürget a lengyel elnök. Erről itt írtunk korábban.

Trump terve azonban azért is érdekes, mert a korábbi elnök egyszer már szankciókat is kilátásba helyezett. Korábban ugyanis közölte, hogy megvonná az amerikai támogatást azoktól a NATO-tagországoktól, amelyek nem hajlandók növelni védelmi kiadásaikat.

Ez pedig azt jelentené, hogy míg Magyarországra Trump terve nem lenne túl veszélyes, addig Franciaország például akár igen nagy slamasztikába is kerülhetne.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. május 05. 16:12
Vissza kell állítani a sorkatonaságot, és a csendőrséget.
Zolotarjov
2024. május 05. 16:11
Na ugye..
konfucius
2024. május 05. 13:48 Szerkesztve
Ebben nem értek egyet Trump elnökkel. Nincsen reális fenyegetés se Oroszországtól, se Kína felől Európa irányába. Ha ők félnek, azt ne velünk fizettessék ki. Európának rugalmasan el kellene szakadnia az USA-tól.
csapláros
2024. május 05. 13:21
Novicsok-5 2024. május 05. 10:59 ..."Vajon Magyarországnak lehet terve az USA-val? Ennyit a szuverenitásról..."... A faszt. Bidének is voltak tervei Magyarországgal. Különben nem küldte volna a nyakunkra a buzi bandzsa Pressman helytartót. ÉS? JUTOTT valamire? Ennyit a szuverenitásról.... A 2010-től a kormánybuktatásra az ellenzékbe pumpált soros dollármilliárdok meg csak hab volt a tortán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!